Защо жените не могат да направят мускулна маса, като мъжете?

20.11.2017 / Блог
Защо жените не могат да направят мускулна маса, като мъжете?

Тестостерънът е хормонът, който спомага повишаването на мускулна маса и сила.
Той е основен полов хормон при мъжете, така, както естрогенът е при жените. При мъжете, той е около 15-20 пъти в по-високо количество отколкото при жените.

1. Защо тестостеронът е важен и за жените?
Много от вас сигурно се чудят как тестостеронът влияе на жените, особено на тези, които тренират.
За тях той е важен за метаболитните функций на организма, за развитието на мускулатурата, за горенето на мазнини и също така за поддържането на здравословен хормонален баланс.

2. „Няма ли да стана прекалено мускулеста и обемна като мъжете в фитнеса, ако правя упражнения с тежести? „
Това е един често задаван въпрос от начинаещи момичета и жени в залата. Точно това опасение пречи на много от тях да развият красиво, хармонично и стегнато тяло.

Както написах малко по –нагоре, тестостеронът, влияе върху трупането на мускули и тъй като при жените той е в много пъти по-малко количество отколкото при мъжете, мускулният растеж няма да бъде като при силния пол.

Много начинаещи дами, които посещават залата отскоро или са за първи път, пренебрегват упражненията с тежести и се насочват основно към кардио зоната. Тичането на пътеката или карането на велоаргометър е добро натоварване, но не е достатъчно за да ви помогне да развиете добре мускулите си, да укрепите опорно-двигателната система или да свалите излишните килограми.

Единственият вариант за една жена да стане прекалено груба, обемна или мускулеста е ако има хормонален дисбаланс (прекалено завишен тестостерон), ако се храни твърде много и е в постоянен калориен излишък (така по-скоро ще напълнее), или ако взима стероиди.

3.Признаци за нисък тестостерон при жените.
-Намалено либидо, постоянна умора, слаби и отпуснати мускули… Всичко това е признак за намален тестостерон.

4. ”Какво да правя, ако тестостеронът ми е нисък? „

-Не претренирайте! – И при мъжете и при жените го има този проблем. При прекалено чести, дълги и изтощителни тренировки, може да се получи спад в нивата на тестостерон.

-Започнете да тренирате! – Ако не сте тренирали изобщо или пък само сте ‘’отчитали присъствие’’ в залата за 20-30 мин, променете това и започнете да правите упражнения с тежести.

-Приемайте повече Цинк! – Цинкът е мощен минерал, той блокира ензима, който кара тестостеронът да се превръща в естроген. Храни богати на този минерал са мидите, тиквени семки, червеното месо, спанак и др.

Надявам се ,че разбрахте колко важен е тестостеронът за жените. Как той спомага за извайването на красиво и стегнато тяло и също така да не се притеснявате от това, че ще направите големи и обемни мускули като на мъжете около вас в залата.
Тренирайте умно и разумно, спорта е здраве и може да ви даде много!

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*