Видове мускулни влакна: какво знаем за тях?

11.12.2017 / Блог
Видове мускулни влакна: какво знаем за тях?

В тази статия ще ви запозная с интересни неща свързани с начина на трениране и как точно да натоварвате мускулите според целите ви. Ще разберете, че колкото повече повторения правите, толкова повече натоварвате бавните мускулни влакна, колкото по-малко и по-тежки повторения правите, толкова повече натоварвате белите мускулни влакна, както и някои други неща по тази тема.

Прието е, че в човешкото тяло има два основни типа мускулни влакна – Бели(Бързи) мускулни влакна (Fast Twitch) и Червени(Бавни) мускулни влакна (Slow Twitch).

1.Бавните мускулни влакна – Te са морфологично по-тънки влакна, с ниска скорост на контракция и затова по-трудно се изморяват.
Бавно изчерпват наличния гликоген и допринасят за издържливостта.
Натоварват се с брой повторения в диапазона 11-12+… Характерни са при спортове като джогинг, бягане на дълги разстояния, плуване и други от този тип в които се изисква повече издръжливост.

2.Бързите мускулни влакна – Te са морфологично по-дебели влакна, с висока скорост на контракция и затова лесно се изморяват.
Бързо изчерпват наличния гликоген. Белите мускулни влакна допринасят за сила и бързина.
Натоварват се с по-малък брой повторения с по-големи тежести. Характерни са за спортове като футбол, лека атлетика, вдигане на тежести и други.

3.Разлики между двата типа – Различават се по много причини. Може да ги приемем дори за противоположни. Бавните са за по-дълги и умерени натоварвания, докато бързите са за кратки и експлозивни натоварвания. Бавните мускулни влакна са по-заредени с кислород, но хипертрофират по-трудно. Бързите мускулни влакна са по-гликолитични и по-лесно хипертрофират. Бавните мускулни влакна са по-добре кръвоснабдени и за това се наричат и червени, докато бързите мускулни влакна,които са по-слабо кръвоснабдени, се наричат бели.

4.Как тялото ни използва мускулните влакна? – Дори малките мускулни групи в тялото ни имат над 100 000 мускулни влакна. Моторният неврон стимулира мускулите да се свиват. Той носи импулси (съобщения) от нашия мозък до мускулите ни. Един моторен неврон може да контролира около 2000 мускулни влакна.

5.Как да тренираме за да натоварваме различните типове мускулни влакна? – Всеки сам чрез стила си на трениране стимулира определен тип влакна … ако вие тренирате с повече повторения, над 11-12, стимулирате и тренирате предимно бавните влакна, тези, които не се уморяват бързо,но ако искате взривна сила и бързина, ще тренирате бързите влакна с по-малък брой повторения и по-големи тежести.

6.Влияние на генотипа върху мускулните влакна – Всеки човек има различен ген, съответно различно съотношение на бързи и бавни мускулни влакна. Едни може да са с повече от единия тип, други с повече от другия. Например ако на даден човек, генетично му е заложено да има повече бавни мускулни влакна, няма как да стане шампион по вдигане на тежести, колкото и старателно да тренира.

Най-точният метод за определяне на съотношението на мускулните влакна е мускулна биопсия. Използва се нещо като игла, която се вкарва на няколко сантиметра примерно в бедрения мускул и се отрязва малко парченце, измъква се и се анализира процентното съотношение между типовете мускулни влакна. С това изследване може да се каже какво натоварване ще по-подходящо за изследваният човек, според съотношението на мускулните влакна и да се даде насока в какъв тип спорт да се развива професионално.

Моят съвет към вас е, ако сте решили да тренирате за удоволствие, за здраве и за хубаво тяло и нямате за цел да ставате състезатели в конкретен спорт, като вдигане на тежести, бягане на маратон и тн, тренирайте и натоварвайте еднакво добре и двата типа мускулни влакна. Правете тренировки с по-големи тежести и по-малко повторения, като същевременно вкарвайте тренировки или упражнения с повече повторения за мускулна издръжливост.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*