ТОП 5 – Хранителни добаки за мускулна маса

11.03.2016 / Тренировки
ТОП 5 – Хранителни добаки за мускулна маса

В последните години в света на спорта,тази индустрия се разви много и хранителните добавки се превърнаха в неизменна част от него. На пазара се предлагат различни марки и най-различни видове хранителни добавки, според потребностите на отделния индивид: покачване на мускулна маса и сила, по-добро възстановяване, изгаряне на мазнини и т.н. Напълно възможно е да тренираме и да се възстановяваме само и единствено с храната която приемаме, но това е доста по-трудно. Ако искаме по-добри и по-бързи резултати е желателно да използваме хранителни добавки. Но ако решим да прибегнем до тяхната помощ, задължително трябва да се образоваме ,да проучим добре за действието и начина им на прием, или най-добре да се консултираме със специалист, който да ни изготви суплементарен режим.
В тази статия ще ви запозная с 5-те най-важни хранителни добавки за покачване на мускулна маса:

1. Суроватъчен протеин – Суроватъчният протеин е една от най-използваните хранителни добавки в целия свят. Произвежда се от суроватката на мляко . Препоръчвам прием до 2 дози на ден. Усвоява се сравнително бързо. Желателно е да се приема веднага след тренировка, като по този начин възстановява и захранва мускулната тъкан . Може да се приема и 45-60 мин. преди тренировка с цел зареждане на мускулите и предпазване от мускулен разпад по време на тренировка или между храненията. Подпомага покачването на мускулна маса и сила.

2. Аминокиселини с разклонена верига (BCAA) – Това са аминокиселините левцин, изолевцин и валин и те са 3-те най-важни аминокиселини спомагащи за изграждането на мускулната тъкан. Те са есенциани (незаменими) за човешкия организъм, т.е тялото не може да ги произвежда и може да си ги набавим единствено от храната (предимно от животински произход) или под формата на хранителни добавки. При орален прием BCAA се усвоява сравнително бързо, достигат до мускулите и органите чрез кръвта и лимфата и подтискат протеолизата (разпада на белтъци) без значение от нивата на инсулин ,т.е може да пази мускулатурата при отсъствие на въглехидрати или ниска кръвна захар. „Те са мускулно гориво”, подпомагат покачването на мускулна маса, намаляват мускулните щети и ускоряват възстановяването. Подходящ прием на BCAA е 30 мин. преди тренировка, с цел захранване на мускулите, подтискане на катаболните процеси (предпазване на мускулатурата от разпад) и след тренировка – бързо захранване (зареждане) и възстановяване на мускулната тъкан, спиране на катаболните процеси.

3. Креатин – Креатинът е сформиран от аминокиселините аргинин, глицин и метион. В тялото ни той се съдържа под формата на креатин фосфат (КФ) и основната му функция е да дава енергия. Креатинът се съдържа и в някои храни, например телешкото месо съдържа около 4 гр. на килограм. Оптималната доза креатин е около 5-10 грама на ден и е трудно да си го набавим само с храната и поради тази причина е създаден креатинът под формата на хранителна добавка. Като добавка той спомага покачването на мускулна маса и сила, и възстановява енергийния дисбаланс в организма след физическа дейност. Последните години се разработиха много и различни видове креатин, но основния и на-добрият, си остава креатин монохидрат (микронизиран). Препоръчителен прием- 5 гр. 30 мин. преди тренировка и 5 гр. веднага след тренировка. При по-продължителен прием (повече от 2-3 месеца) или прием на прекалено големи дози,което не е желателно, може да се увеличат нивата на креатинин в бъбреците.

4. Глутамин- Това е най-разпространената аминокиселина в тялото. Повишава секретирането на хормон на растежа, предпазва мускулите от разпад и спомага покачването на мускулна маса. Подходящ прием на Глутамин е 5-10 гр. веднага след тренировка,когато нивата му в тялото са спаднали драстично и 5-10 гр. вечерно време преди сън. Доказано добра е комбинацията между Глутамин, Креатин и Аргинин.

5. Аргинин – Аргининът е есенциална аминокиселина. Спомага за увеличаване синтеза на хормона на растежа, понижава кръвното налягане, подобрява спортните резултати при спортисти, стимулира растежа на мускулната маса, повишава нивата на азотен оксид в организма (стимулира притока на кръв в мускулите). Напомването в мускулите след прием на аргинин е по-силно. При мъже спомага дори при еректилна дисфункция. Подходящ прием на Аргинин е 3-6 гр. 30 мин. преди тренировка.

Правилната комбинация от тези добавки, съчетана с интензивни тренировки и добър хранителен режим, безспорно ще доведе до бързи и качествени резултати.
За изготвяне на суплементарен режим, хранителен режим или тренировъчна програма, може да се свържете с мен.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*