Силата на мисълта и как да я използваме в тренировките?

20.11.2017 / Блог
Силата на мисълта и как да я използваме в тренировките?

Силата на мисълта е основен фактор за успех във всяко едно начинание. Това важи със сигурност и за хората, които се занимават със спорт, без значение професионално или любителски. Дори да посещаваме фитнес залата 5,6 или 7 дни в седмицата, но не сме фокусирани върху тренировката си, ходим просто да се отчетем и да обменим клюките с познати от квартала, правим 1 серия и после се ровим в телефона по 5 минути, резултати НЯМА ДА ИМА!!!

Като човек, който се занимава със спорт повече от 12 години, имам наблюдения върху трениращите във фитнес залите и мога да заявя, че около 10% от тях знаят какво правят и за какво са дошли в залата и следователно имат резултати. Масово се тренира с телефони в ръка, прави се серия в която мислим ,например дали сме събрали лайкове от последното селфи от преди 2 мин. и веднага след серията се проверява. Уважаеми, трениращи, така не се прави!!!

Когато изпълняваме дадена серия, трябва да сме фокусирани върху мускулната група която товарим, да си представяваме как мускулните влакна се съкращават и пълнят с кръв, а по време на почивката между сериите, да се наслаждаваме на напомването и да мислим за следващата серия. Когато сме фокусирани в тренировката си, излъчващите импулси от мозъка към двигателните нервни влакна на мускула са много по-силни, следователно се натоварваме много по-добре и резултатите които целим ще бъдат все по-близо.

Давам пример с едно проучване през 2014 година. Голяма група хора, с гипсирани – навехнати или счупени ръце, била разделена на две. Едните се възстановявали по класическия начин – с чакане, а другите били помолени от време на време само да си представят, че движат нараненото място както обикновено. Когато гипсовете били свалени, мускулите на тези, които правели упражнения на ум ,били два пъти по-силни отколкото на пациентите в другата група. (Заради гипса и обездвижването обикновено мускулната маса се губи много бързо).

Стигаме до извода ,че ако искаме да постигнем нещо повече, трябва да включим и силата на ума на 100% в действие !

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*