OБИКНОВЕНО КАРДИО ИЛИ ВИСОКОИНТЕНЗИВНА ТРЕНИРОВКА В БОРБАТА С ИЗЛИШНИТЕ МАЗНИНИ?

16.05.2018 / Блог
OБИКНОВЕНО КАРДИО ИЛИ ВИСОКОИНТЕНЗИВНА ТРЕНИРОВКА В БОРБАТА С ИЗЛИШНИТЕ МАЗНИНИ?

Когато влезете в някоя фитнес залата, ще забележите, че един от най-използваните уреди е пътеката. Ходенето или тичането на пътека определено би спомогнало да се чувствате добре, да свалите някой и друг килограм, да се раздвижите и тонизирате. Но дали това е най-добрия метод в борбата с излишните килограми? Определено НЕ!

Сигурно сте забелязвали как хора прекарват часове наред върху пътека, кростренажор или колело, но промяната е почти никаква. Дългото и монотонно кардио със сигурност не е най-добрия начин за горене калории и мазнини.

Поддържайки едно темпо дълго време, пулса се настройва на един ритъм примерно около 110-120 удара, тялото се адаптира към натоварването, съответно разхода на калории е по-малък. Бих препоръчал този метод на натоварване за хора, които не са в най-добрата си физическа форма, които са в по-напреднала възраст или на такива, които целта им е просто да се раздвижат и тонизират.

Какво е кардио?
Кардиото е аеробно натоварване, което може да се извършва за продължителен период от време.

Има два вида аеробно натоварване:

-HIIT (high-intensity interval training) –Високо-интензивно, интервално натоварване – Състои се в преминаване от кратки и високоинтензивни натоварвания към по-дълги нискоинтензивни натоварвания. Пример за подобно натоварване е 15 секунди спринт и 60 секунди леко тичане или ходене.
– LIT (low intensity training) – Натоварване с лек интензитет- Пример за подобен тип натоварвания е продължителното ходене или тичане на пътека или каране на колело.

Високоинтензивните натоварвания се считат за по-ефективна форма на аеробно натоварване, тъй като ви позволяват да изгорите повече калории в по-кратък период от време в сравнение с по-дългите кардио натоварвания с ниска интензивност. По-кратките и интензивни тренировки, обаче не са за всеки. За да започнете да тренирате по този принцип, трябва да сте в прилична физическа форма за да може да издържате на натоварванията.

Ето някои средно-статистически данни за разхода на енергия на 80 килограмов човек, който прави 30 минути аеробно натоварване с ниска интензивност.
Ходене в планинска местност- 325 kcal;
Качване на стълби- 325 kcal;
Плуване – 325 kcal;
Ходене – 151 калории.

Ако влезем във високо-интензивен, аеробен режим в продължение на 60 мин. може да изгорим между 800 и 1500 калории за 1 час.
Друг голям плюс на този тип натоварвания е, че оказват значително влияние върху метаболизма, като го ускоряват и го карат да работи по-бързо, а всички знаем, че по-бързият метаболизъм води до по-здрав организъм. Също така след добра високо-интензивна тренировка, тялото продължава ускорено да гори калории няколко часа след самата тренировка.

Ако искате по-бързо сваляне на излишни килограми, моят съвет към вас е да започнете да правите тренировки с интервали на висок и нисък интензитет. Определено това е метода, който би ви довел до очакваните резултати доста по-бързо от дългото и монотонно кардио.

За тези от вас, които са напълно начинаещи и искат да свалят излишните килограми, моят съвет е да започнете първо с леки натоварвания, упражнения предимно с уреди, които ще спомогнат да подобрите опорно-двигателните функции, съчетани с кардио с ниска интензивност. След известен период от време, когато значително подобрите физическата си форма, можете да включвате по-високоинтензивни натоварвания.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*