Кои са най – добрите упражнения със собствена тежест?

20.11.2017 / Тренировки
Кои са най – добрите упражнения със собствена тежест?

Не е задължително да посещавате фитнес зала за да направите добра тренировка. Това може да се осъществи и в домашни условия, в близкия парк или в планината на чист въздух, разбира се при подходящи метереологични условия.
Упражненията със собствена тежест са изключително подходящи за натоварване на цялото тяло, за забързване на метаболизма и за горене на мазнини. При този тип натоварване, ставите се товарят по-малкo, за разлика от упражненията с тежести в залата. Някои упражнения със собствено тегло са били неизменна част от подготовката на всеки един войник в армията, както и на всички професионални атлети. Те са страхотен метод за изграждане на качествена мускулна маса и мускулна издръжливост. Могат да се изпълняват навсякъде, по всяко време и са достъпни са за всеки, който има желание да тренира.
Представям ви кратък списък с описание на едни от най-добрите и ефикасни упражнения, които се изпълняват със собствена тежест:

1. Набирания на лост – Страхотно упражнение, което развива мускулите на гърба, бицепсите и раменете. Дава много сила в хвата и в ръцете като цяло. Ако не можете да изпълнявате набирания сами, използвайте помощта на някой около вас.

2. Лицеви опори – Задължително и базово упражнение за всеки един трениращ. Натоварва гърдите, трицепсите и раменете. Дава експлозивна сила и издръжливост. По-напредналите могат да използват допълнителна тежест върху гърба си за по-голямо натоварване.

3. Клекове – Най-доброто упражнение за долната част на тялото, както за мъже, така и за жени. Натоварва бедрата и седалищните мускули. При клековете се вкарва много голямо количество кислород в кръвта и съответно се горят доста калории.

4. Кофички – много добро упражнение за горната част на тялото. Натоварва гърдите, трицепсите и раменете. За изпълнението му ви е необходима успоредка.

5. Кофички за трицепс – Може да се изпълнява в домашни условия, като краката и ръцете се слагат на висока повърхност.

6. Напади – Упражнение, което натоварва бедрата и седалищните мускули. Отново вкарва много кислород в кръвта, спомага горенето на мазнини и забързването на метаболизма.

7. Коремни преси – Упражнение за коремните мускули, което всеки познава. Може да се използват различни варианти на коремните преси.

8. Планк – Статично упражнение натоварващо коремните мускули.

9. Седеж(столче) на стена – Статично натоварване на мускулите на краката(бедрата). Само за 30-60 секунди ще усетите как бедрата ви горят от напрежението.

10. Изкачване на стълби – Много добро аеробно упражнение, което натоварва краката и седалищните мускули, спомага горенето на мазнини, дава издръжливост и заздравява мускулите на долната част на тялото.

11. Бърпи – Едно доста натоварващо, аеробно упражнение, в което участва цялото тяло. Добро е за загрявка на тялото в началото на тренировката, както и за цялостно натоварване с цел горене на мазнини, стягане и тонус. Упражнението представлява съчетание от лицеви опори, клекове и скок от място.

12. Спринтове – упражнение, което натоварва тялото цялостно и най-вече долната част. Изследвания са доказали, че спринтовете спомагат за развиването на мускулна маса и сила. Подходящи са както за хора, които искат да развият мускули, сила, експлозивност, така и за такива, които искат да свалят някой излишен килограм.

13. Глутеус ритник – Упражнение за дамите, което натоварва и оформя добре седалищната част.

14. Хип Тръст (глутеус мост) – още едно типично женско упражнение, натоварващо добре седалището. Може да се изпълнява с два крака едновременно или един по един за по-голямо натоварване.

15. Тичане(крос) – Леко тичане. За предпочитане в парк или в планина на чист въздух. Действа тонизиращо, укрепва мускулите на долната част на тялото и спомага горенето на мазнини.

Дори да нямате възможност да посещавате фитнес зала, може да направите страхотна тренировка и извън нея, изпълнявайки някои от предложените от мен упражнения. Човек, когато има желание, винаги може да намери начин!

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*