Какво да ядем за да изградим силен имунитет?

20.11.2017 / Хранене
Какво да ядем за да изградим силен имунитет?

С настъпването на есенно-зимния сезон и падането на температурите, идва и времето на настинките и вирусите. За да се опитаме да избегнем това, трябва да изградим здрав и силен имунитет. Ключът към силната имунна система е в храненето и по-точно в храните, които консумираме. Храната трябва да бъде богата на различни видове витамини, минерали и други микроелементи, които да спомагат за развитието и поддържането на силен имунитет.
Ще ви представя 10 храни, които биха помогнали в битката с коварните вируси и в изграждането на силна имунна система.

1.Цитрусови плодове – Изключително богати на Витамин C. Повечето хора засилват приема на цитруси след като се разболеят, с цел по-бързо възстановяване. Да това е така, но по-добре ще е ако цитрусите са включени доста по-често в ежедневното меню, като превантивна мярка срещу вируси и с цел засилване на имунитет . Витамин C спомага за производството на бели кръвни телца , които са ключът в битката с вирусите и инфекциите. Тялото не може да го произвежда или складира и за това има нужда от прием на Витамин C ежедневно.

2.Червени чушки– те са изключително богати на Витамин C, дори два пъти повече от цитрусовите плодове. Също така те са богат източник на бета каротин. Каротинът помага за здрава и хубава кожа и добро зрение.

3. Броколи– Те са свръх заредени с витамини и минерали. Витамини A, C, E, много други антиоксиданти и фибри превръщат този зеленчук в един от най-полезните които могат да присъстват на вашата маса.

4.Чесън– Наричат го естествения антибиотик. Мощен имуностимулатор, чийто полезни действия са познати на хората от векове. Помага също при високо кръвно налягане. Полезното и силно действие на чесъна се обяснява с високата концентрация на алицин в него.

5.Джинджифил– Помага при възпалено гърло и при гадене. Също така при висок холестерол.

6.Спанак– Богат на Витамин C, антиоксиданти и бета каротин, с което спомага имунната система в борбата с вируси и инфекции.

7.Бадеми– Изключително богати на витамин Е, който за да бъде добре усвоен от тялото има нужда от полезни мазнини ,коите се съдържат в изоболие в бадемите. Около 50 грама бадеми на ден ви осигуряват дневната доза от Витамин Е.

8.Куркума– Активната съставка – куркумин, има редица ползи за здравето. Той е отговорен и за яркия пигмент на подправката. Благодарение на него, куркумата се прилага изключително успешно като имуностимулатор. Укрепва съпротивителните сили на организма. Действа противовъзпалително и облекчава симптомите при настинка.

9.Лук– Добър е за кожата, грижи се за здравето на сърцето, понижава високите нива на холестерол и разбира се е мощен имуностимулатор.

10. Мед и пчелни продукти – Медът е един от най-съвършените и чисти продукти на природата. Използва се от хората в продължение на хилядолетия. Богат е на витамини и минерали ,спомага за висок имунитет, както и за лечение на редица болести.

От голямо значение е храненето да бъде разнообразно. Консумирането само на една от тези храни няма да бъде достатъчно да преборите коварен грип или вирус. Обръщайте внимание на количествата и съдържанието, за да не се получи така, че да приемате прекалено голямо количество от едни витамини и твърде малко от други.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*