Кaк да тренираме за да накараме мускулите да растат най – бързо?

02.11.2017 / Тренировки
Кaк да тренираме за да накараме мускулите да растат най – бързо?

Някои хора тренират за тонус и здраве, други за сваляне на излишни килограми, но съм забелязал, че повечето трениращи, като цяло, имат за цел мускулна хипертрофия, тоест увеличаване на обема на мускулната си маса. Почти всеки би се радвал на по-големи и оформени мускули, които с радост да показва.
В тази статия ще ви покажа, как да тренирате за да постигнете оптимален мускулен растеж.

По време на силова тренировка, се получава силен кръвопоток към натоварваният мускул, но това не е основната причина, която би довела до неговият растеж. Причината е в нервно-мускулната стимулация, зависеща от степента на натоварване. Мускулните влакна може да се натоварват различно, в зависимост от използваната тежест.

Да вземем за пример мъж, който може да вдигне лост с тежести от лег с общо тегло 100кг един път. Това ще е неговата максимална тежест за това упражнение. Ако той тренира с тежести около 30-40% (30-40кг.) от своя максимум, мускулното натоварване ще бъде незначително и ще се натоварват само част от мускулните влакна и ще се наблюдава слаба хипертрофия.

Следователно с повишаването на използваната тежест, се увеличава и броят на натоварените мускулни влакна, като при 80% от максималната тежест (в случая 80кг), се мобилизират всички мускулни влакна и това би предразположило мускулите към по-голям растеж.
Ако увеличим тежестта на 90-100%, хипертрофията ще се намали, за сметка на силата кояти би се увеличила.

Стигаме до извода, че оптималното натоварване с цел мускулен растеж, трябва да бъде около 75-85 % от максимума, изпълнено в серия от 5-8 повторения.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*