Как да преодолеем застоя?

20.11.2017 / Блог
Как да преодолеем застоя?

Вие тренирате сериозно от доста време насам, но сте достигнали едно ниво, в което ви се струва, че тъпчете на едно място. Не виждате никаква разлика в тялото си, в силата си, килограмите не мърдат нито надолу, нито нагоре.
Започвате да се питате: ‘‘Защо? Как? Какво става? Дали не допускам грешка? Дали правя нещо неправилно? ‘‘
Най-вероятно сте в етап на застой. Почти всеки, който тренира от повече време е усетил това чувство поне веднъж.
Спокойно, изход винаги има. Ще ви дам няколко идеи, как да преодолеете застоя.

1.Поставете си цел – Изградете си ясна представа какво искате да постигнете. Без ясна цел, която да преследвате, няма как да очаквате развитие. Дали това ще е качване или сваляне на килограми, увеличаване на силата или издръжливостта, зависи от вас и желанията ви.

2.Бъдете фокусирани – Когато тренирате се опитвайте да бъдете фокусирани на 100% върху това, което правите. Зарежете телефоните и оставете приказките с познати в залата за след тренировка. Използвайте силата на мозъка и мисълта на максимум. Със сигурност ще усетите разлика.

3.Променете тренировъчната програма – При прекалено еднообразни и еднотипни натоварвания, мускулът се ‘‘успива‘‘ и спира да реагира на тренировката, както преди. Сменете упражненията и променете програмата като цяло. Това ще стресира и обърка мускула, което би благоприятствало неговото развитие.

4. Променяйте методиката на трениране – Увеличете или намалете работната тежест и съответно намалете или увеличете повторенията. Намалете почивката между сериите.

5.Използвайте суперсерии – Те са страхотен метод за натоварване. Добре е да се използват при мускулни групи антагонисти (бицепс-трицепс; гърди-гръб), или само за една конкретна мускулна група.

6. Използвайте дроп серии – С дроп сериите ще натоварите добре белите и червените мускулни влакна. Започвате с по-голяма тежест и може да направите 1 до 3 редукции на тежестта преди да завършите серията. Чудесен метод за страхотно напомпване и стресиране на мускулатурата.

7.Използвайте методът ‘‘Контраст‘‘ – Той е подобен на дроп сериите. Вдига се голяма тежест 2 до 5 повторения, като последните 2 трябва да са доста трудни и веднага тежестта се намаля с 50-60% и се правят още 8-10 повторения. Отново страхотен начин за стресиране и объркване на мускула.

8.Приемайте хранителни добавки – Добрата комбинация от качествени хранителни добавки, може да ви извади от ‘‘застоя‘‘.

9. Почивайте добре и се хранете пълноценно и разнообразно – Най-доброто възстановяване след тежка тренировка е хубавият сън и доброто хранене. Не ги пренебрегвайте, защото играят важна роля във възстановяването. Мускул, който не е възстановен или захранен, няма как да работи пълноценно на следващата тренировка.

10. Бъдете мотивирани – Ходете с желание на тренировка. Приемете залата за място за разтоварване. Там сте далеч от проблеми, работа и всички ангажименти. Поддържайте мотивацията си като контактувате с хора със сходни на вашите интереси, учете нови неща и ги прилагайте. Когато правите нещо с желание и сте мотивирани, резултатите ще идват много по-бързо.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*