Кaк да отслабваме здравословно?

22.09.2017 / Хранене
Кaк да отслабваме здравословно?

Наднорменото тегло е често срещан проблем сред хората в последните няколко десетилетия. Все по-често възрастни хора, младежи и деца страдат от проблеми със затлъстяването.
Навлизането на технологиите в ежедневието е основна причина за това, оказвайки сериозно влияние върху живота и навиците ни.
В продължение на хилядолетия хората са оцелявали благодарение на физическите си данни и усилия които са полагали с цел препитание. Ходили са на лов, обработвали са земи, отглеждали са земеделски култури и добитък. Работата им не е била свързана с компютри, не е имало телевизия и интернет. Като цяло живота е бил доста по-динамичен и хората са били много по-активни физически.

Също така храната е била в много по-чист и естествен вид. Не имало рафинирани, преработени храни, бъкани с оцветители,консерванти и транс мазнини. Съответно проблема с затлъстяването не е бил на дневен ред, сърдечно-съдови заболявания, диабет и други подобни болести са били изключителна рядкост.
Тъй като хората биологично сме създадени да сме физически активни, липсата на тази активност в комбинация с лоши хранителни навици, води до натрупване на излишни килограми, което от своя страна би довело до по-сериозни заболявания.
Затлъстяването е все по-срещано и при децата в ранна възраст. Три от пет деца са с наднормено тегло. Висок е и процентът на деца страдащи от диабет. Причина за това е липсата на достатъчно движение (игра на вън), която не може да бъде заменена с играта на лаптопа или таблета и прекомерната консумация на ‘’лоши храни’’.

Много хора, притеснени от излишните килограми, които са натрупали, прибягват едва ли не до гладуване. Измислят си диети или пък са чули ,че някъде, някой си бил свалил 10кг. примерно като ядял само по една ябълка на ден и пиел много вода. Лишават организма си от жизнено необходими вещества с цел по-бързо отслабване, наистина килограмите започват да се топят. НО… това не е правилното отслабване от което тялото ни се нуждае.
Нека ви обясня какво се случва с един организъм който е подложен на такъв тип ‘’гладна’’ диета. Той буквално се самоизяжда. Загубата на мускулна маса е драстична, поради липсата на белтъчини, мускулната тъкан се разпада за да може организма да си набави необходимите аминокиселини, които да спомогнат правилните функции на органите. Тялото е подложено на огромен стрес и превключва на икономичен режим,следствие на което метаболизма се забавя драстично.

След няколко седмична ‘’диета’’ от този тип може да се наблюдава загуба на доста килограми, но това ще бъде предимно мускулна маса, следователно тялото ще изглежда по-отпуснато и меко. Тонусът няма изобщо да го има, хормоните ще са крайно объркани, метаболизмът ще е забавен.
Когато решите да спрете този тип ‘’гладна’’ диета и започнете да се храните по-обилно, но организмът ви ще бъде все още в икономичен режим, ще се получи едно рязко ‘’складиране’’ на мазнини в мастните клетки, следователно рязко покачване на килограмите или по-модерно казано йо-йо ефект и дори е възможно да върнете изгубените килограми плюс още няколко отгоре. Това не е начинът за отслабване!!!

Здравословното отслабване се осъществява най-добре в комбинация между добре изготвен тренировъчен и хранителен режим.
Какво се случва когато един човек с наднормено тегло реши да направи тази жизнено важна за него и здравето му крачка? При посещаване на фитнес зала 3 до 5 пъти седмично, опорно-двигателните функции ще се подобрят, мускулите ще се заздравят, метаболизмът ще се забърза, разхода на калории ще се увеличи, дори и в състояние на покой извън залата, хормоните в тялото ще се нормализират. Като добавим към това и един правилен хранителен режим без гладуване, а просто правилно хранене.

Под правилно хранене се разбира , прием на храна 3 до 6 пъти на ден, в умерени количества, богата на жизнено необходими нутриенти. Целта на по-честото хранене в малки и умерени количества е да се създава едно постоянно захранване което би забързало метаболизма.
Подходящи храни за подобно балансирано меню са зърнени продукти, бобови, всякакви зеленчуци, плодове, ядки, месо, риба, яйца, мляко, извара и други. В колкото по естествен вид и по-малко преработена е храната, толкова по-добре.
Това е правилният и здравословният начин за отслабване. Ако искате да се радвате на пълноценен живот, изпълнен със здраве, да се чувствате добре физически, да сте силни и заредени с енергия, моят съвет към вас, би бил да изберете правилния път.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*