Храната – наш враг или приятел?

20.11.2017 / Хранене
Храната – наш враг или приятел?

Правилното хранене е изключително важно за хората, без значение дали спортуват или не. Няма човек, който да не иска да е в добро здраве, но за съжаление, в повечето случаи, това зависи от начина ни на живот, хранителните навици, физическата активност и т.н.

Голяма част от хората нямат култура на хранене, хранят се безразборно с каквото им дойде под ръка, или пък гладуват, с цел сваляне на килограми. Живеем в забързани времена, всеки бърза за някъде и много хора не се замислят с какво и как се хранят, важното е просто да сложат нещо в стомаха по най-бързия начин. Заведенията за бързо хранене са бърз и лесен начин да се нахраним, но в повечето случаи не е най-удачният вариант. Пържени картофи, дюнери, пици, банички, кифли, храни и напитки съдържащи захар… всичко това не е храната от която организмът ни се нуждае. Не ме разбирайте погрешно, аз не искам напълно да изключа от менюто ви този тип храни. Просто си налагайте ограничения и сведете консумацията на вредни храни до минимум.
Защо редовната консумация на тези храни е вредна за здравето ни?

Този тип храни са с висок гликемичен индекс, повишават холестерола и кръвната захар и съдържат високо количество *трансмазнини и редовната им консумация може да доведе до заболявания.

*Трансмазнини- Трансмазнините са бавна отрова за организма. Получават се при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Повечето от трансмазнините на пазара се срещат в изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, маргарини, хамбургери, пържените картофи и други. Редовната и прекомерна консумация на трансмазнини, води до заболявания като: висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, рак и т.н.

Как се отразява консумирането на вредни храни при малки деца?
За да може едно дете да изгради добри хранителни навици, за да расте и да се развива нормално и здраво, основна роля имат неговите родители. В магазините е пълно с всякакви лакомства: шоколади, чипсове, напитки съдържащи захар, оцветители и консерванти и това НЕ Е здравословна храна за вашите деца и не ги учете да се хранят по този начин, защото ги предразполага към затлъстяване, хиперактивност и също така изграждат вредни навици в ранен стадий на развитие. Бъдете за тях един добър пример. Ако ядете чипс през целия ден и наричате сутрешното си кафе „закуска”, не очаквайте детето ви да си създаде здравословни навици за храненето. То се учи от вас, наблюдава ви и ви копира. Помогнете му да израсне голям и здрав човек, който ще създаде и възпита силно поколение.
Статистиката сочи, че България е на пето място в Европа по затлъстяване при децата. Това доказва твърдението, че на хората им липсва култура и елементарни познания за храненето. Деца и възрастни хора страдащи от затлъстяване, са предразположени към редица заболявания.

Как да се храним за да сме здрави и силни?
Правилното хранене е ключът към доброто здраве и поддържането на здравословно тегло. Колкото по-малко преработена и нерафинирана е храната ,толкова по-полезна е тя. Природата ни е дала всичко необходимо за да се храним здравословно. Пълнозърнести култури, плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови култури, месо, риба, яйца са основни храни които трябва да присъстват в менюто ни.Добре балансирано меню от такъв тип храни, ще ни набави необходимите хранителни вещества и витамини от които тялото ни се нуждае.

Какви количества да консумираме и как да ги разпределим?
Препоръчителното количество храна дневно е относително и зависи от възрастта, пола, здравословното състояние и физическата активност на всеки отделен човек. За един средностатистически индивид, менюто за деня трябва да бъде разделено на няколко приема през 3-4 часов интервал в умерени количества. Така ще поддържаме бърза обмяна на веществата и отличен метаболизъм.

Много хора правят грешката да не закусват сутрин, през деня се хранят безразборно и на крак, а вечер не могат да станат от масата. Такъв тип хранене води да забавен и объркан метаболизъм, съответно се объркват и хормоните в тялото, организма започва да складира мазнини и се натрупват излишни килограми.
Дали храната ще бъде наш враг или приятел, решаваме само и единствено ние. Ако искаме да се чувстваме и да изглеждаме добре, да имаме повече енергия, да сме здрави, силни и да водим пълноценен живот, изграждането на правилни хранителни навици е задължително. Сами ще откриете разликите след промяната.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*