МОТИВАЦИЯТА – КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА

14.03.2018 / Блог
МОТИВАЦИЯТА – КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА

МОТИВАЦИЯТА – КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА

Повечето хора мечтаят за успех. Едни мечтаят да се развият в работата си, други да развият бизнес или успешна кариера, трети имат високи цели в спорта или просто искат да подобрят физическата си форма. Да постигнем това, което сърцето ни желае е крайната цел, която би ни накарала да се чувстваме щастливи и наистина удовлетворени от себе си.

Сега големият въпрос е: Как да постигнем този успех? Какво трябва да направим, по кой път да поемем и каква е тайната към успеха за нас?

Докато се опитваме да извървим пътя, който би ни отвел към желаната цел, ние постоянно ще се сблъскваме с всякакви препятствия, които ще се опитват да ни спрат. Първата ‘’пречка’’ по пътя ни ще бъде нашият мозък и сигналите, които той излъчва. Човешкият мозък е устроен така, че да ни предпазва и винаги когато започнем да правим нещо ново, непознато, трудно или рисковано, той се опитва да ни предпази. В главата ни започват да изплуват мисли и страхове : „Дали ще съм достатъчно добър да успея? ; Дали няма да се проваля?; Много е трудно, не е за мен! ;Може да е опасно! ; Аз нямам необходимите качества и талант! ; Ще се проваля и ще се изложа пред всички!’’ … Много хора са се поддавали на тези си страхове и за това много хора не са постигнали мечтите си!

Истинският ключ към успеха е МОТИВАЦИЯТА! Когато мотивацията и желанието за успех са по-големи от страха и притеснението от провал, тогава няма вътрешно да си задаваме въпроса: ‘’Дали ще успея?’’ , а направо ще си даваме отговора ‘’ Аз ще успея! ‘’Ако успеем да настроим съзнанието си по този начин, това би ни дало силен тласък.
Успешните хора умеят да се владеят в трудни ситуации, готови са да взимат трудни решения и да предприемат действия, вместо да стоят и чакат просто нещо да се случи.

Успешните хора също са се проваляли, не винаги са взимали правилни решения, не винаги са успявали от първия път, но винаги се учат от грешките си, падат, стават и продължават напред. Това е мотивацията, тя дава сила и желание за успех. Хората, които не се отказват са силни, защото са мотивирани, за тях опцията ‘’провал’’ не съществува! Мотивацията е СИЛА!

Ще ви разкажа моята лична история, за това как започна моя път, как превърнах спорта в начин на живот и как успях да запазя мотивацията си толкова дълго.

Преди да започна да тренирам сериозно, аз бях едно обикновено момче на 15-16 години. Бях изключително слаб, не се харесвах и това влияеше и върху самочувствието ми. При ръст от около 180см, тежах 60кг. Един ден се мотивирах и реших да вляза във фитнеса и да започна своята промяна. Не разбирах нищо от тренировки и правилно хранене и като се замисля съм допускал доста грешки. Всичко ми беше трудно и непознато, но се учих с всеки изминал ден. Гледах как тренират по-големите от мен, съветвах се с тях, отделно четях книги и списания по темата. Обогатявах знанията си и ги прилагах всеки ден и съответно резултатите идваха, дори и бавно. Това ме мотивира още повече. Мои съученици започнаха да идват с мен на тренировка, но бързо се отказваха, но аз продължавах и всички се чудеха на волята ми. Помня една много студена зима, бях втора смяна на училище до към 18:00 часа, прибирах се до вкъщи, взимах си сака за тренировка и се отправях до фитнеса на стадион Локомотив към 19:00 вечерта. Беше студено и мрачно и ходех около 20-25 мин. пеша в дълбок сняг, но в тази зала тренировката беше 1 лв, за разлика от залата, която беше на 5 мин. от нас, в която беше 3 лв. Все пак бях ученик и финансите ми бяха ограничени. Силната мотивация и воля, ми помогнаха да постигна целите си, да не се откажа, както много други и да се превърна в човека, който съм в момента.

В този живот нищо не идва даром, великите имена в различните спортове са велики, не защото са се родили такива! Имена като Майкъл Джордан, Мохамед Али, Майкъл Фелбс, безспорно са родени с много талант, НО големият талант не винаги е достатъчен. За да станат имената ,които са днес, те са вложили нечовешки усилия, тренировките им са били изцеждащи до краен предел. И ако се питате как е възможно всеки ден да се полагат такива усилия, как когато нямаш грам сила, да продължаваш, да продължаваш и да продължаваш… Тайната е в МОТИВАЦИЯТА!
От тук може би би следвал въпроса: „Как да се мотивираме?’’

Ако искате да направите или постигнете нещо, първо си задайте въпроса ‘’Защо го искам?’’ . Отговорите могат да ви отведат към вашата мотивация. Например ‘’Защо да искам да започна да тренирам и да водя по- здравословен начин на живот?’’ Като се замислите може да си отговорите сами, например : ‘’Защото ще сваля излишни килограми, ще се чувствам по-добре, ще бъда по-енергичен, ще изглеждам по-добре, ще имам по-добро самочувствие и ще съм в по-добро здраве’’.

След това бихме си задали следния въпрос: ‘’ Готов ли съм да положа необходимите усилия за да постигна целта си? Да тренирам 3,4 дни в седмицата, да спазвам хранителен режим и да избягвам вредните храни, които до скоро са ми били любими? Готов ли съм да положа всички тези усилия, да направя тази сериозна промяна за себе си? Да платя тази цена? ’’

Ако желанията ви за промяна са по-силни, от желанието ви да оставите всичко по старо му, то значи вие сте на прав път. Запомнете, за да постигнете промяна, трябва да направите промяна.
Човек не може да промени света, но може да промени неговият личен свят, начинът му на живот и по този начин да разкрие пред себе си един нов път, който би го отвел към нов и по-хубав свят.

Поставяйте си цели! Един човек е много по-мотивиран и продуктивен, ако пред себе си има поставена ясна и точна цел. Ако вашата крайна цел е прекалено далеч, разделете я на няколко по-малки и по-лесно достижими цели и така поетапно ще вървите на прав път, мотивирани и целеустремени.

Ще ви дам пример от моята практика като фитнес треньор. Един ден при мен идва мъж в доста лоша физическа форма, около 120кг, отпусната мускулатура, с много висок процент телесни мазнини. Той иска от мен за 2 месеца да го направя 80кг, стегнат, с плочки на корема. По принцип това е напълно възможно, но не и в рамките на 2 месеца. Обяснявам му, че първото, което трябва да направим е да укрепим опорно-двигателните функции, да адаптираме тялото към тренировъчните процеси, да изградим една добра основа, върху която да започнем да градим. Всичко това става постепенно и на етапи и отнема време и изисква търпение.

Хубаво е да имате висока цел, но трябва да имате и правилна стратегия и план на действие. Не бързайте прекалено, защото който иска бързи резултати, бързо се отказва, когато резултати не идват. Бъдете търпеливи!
Мотивацията може да бъде решаващо лидерско качество. Когато се борим за нещо и имаме висока цел, винаги ще се появяват трудности и препятствия по пътя ни,но ако мотивацията ни е достатъчно силна, ще ни помогне да преодолеем тези пречки.

Много от нас бързо губят мотивацията си. Изисква се много силно желание и дисциплина за да не я загубиш. За да си успешен трябва да прилагаш творчески подходи, които да спомагат твоята мотивация. Старайте се да не губите мотивацията си дори за ден. Срещайте се с хора със сходни на вашите интереси, обменяйте опит и идеи. Наблюдавайте какво правят успелите хора, вашите ментори и кумири, дори копирайте техни идеи и действия. Когато сте паднали духом, пуснете си мотивираща музика, сетете се за някой любим цитат, припомнете си каква е вашата цел и си кажете: “ АЗ МОГА“

Останете на правилния път, бъдете мотивирани, бъдете успешни!

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*