Правите ли спринтове?

09.04.2018 / Блог
Правите ли спринтове?

Спринтът е страхотно упражнение, което се използва от почти всеки един професионален спортист. С този тип натоварване, натоварвате до висока степен цялото тяло за кратко време.

Скоростното тичане е напълно естествен начин за натоварване на тялото. Хората от хилядолетия са го правили с цел оцеляване, осигуряване на прехрана и тн.

Спринтовете са вид анаеробно упражнение, покачват нивата на тестостерон и хормон на растежа, което означава, че спомагат за изграждането на мускулна маса и сила. За пример може да вземем повечето лекоатлети на кратки разстояния. Телата им са развити хармонично, със силно изразени мускули.

Проучвания показват че спринтовите тренировки увеличават синтеза на белтъчини в организма с до 230 %, като съчетано с добро хранене и възстановяване, би довело до подобряване на физическите данни като цяло. Освен, че помагат за цялостното развитие на мускулатурата и силата, спомагат и за горенето на мазнини. С няколко серии спринтове, ще изгорите повече калории отколкото, чрез дългото и монотонно кардио на пътеката.

Спринтовете подобряват и функцията на сърдечно съдовата система – в дългосрочен план понижават едновременно кръвното налягане и сърдечния ритъм и подобряват кръвообращението. Ускоряват метаболизма, подобряват опорно-двигателните функции на тялото, спомагат и функцията на белите дробове.

Ако се чувствате в застой, силата и размерите ви не мърдат, тренировките ви са станали еднообразни и скучни, отидете на някой стадион, парк или в планината на подходящо място и направете една тренировъчна сесия от спринтове. По този начин ще стресирате тялото си и ще се натоварите по различен начин.

Тренировката трябва да протича поетапно, а не веднага да започвате да тичате на 100%. Преди да започнете, загрейте добре мускулите си и най-вече долната част на тялото. След което започнете с кросово тичане около 500–1000 метра. Тогава ще сте готови да стартирате сесията със спринтове. Правете ги на разстояние не повече от 50-60 метра. Препоръчвам да започнете първата серия с по-лек интензитет, около 55–60% от максимума. Втора серия на около 70%, трета на 75-80%, четвърта на 90% и пета серия на 100% от максимума.

Ако сте напълно начинаещ в тази дисциплина, не бързайте да стигате до 100% интензивност, а се придържайте до към 70-80 % поне първите 3-4 тренировки. По- напредналите могат да правят и повече серии или дори да комбинират кросово тичане със спринт.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*