Какво знаем и какво не знаем за холестерола?

20.11.2017 / Хранене
Какво знаем и какво не знаем за холестерола?

Много хора страдат от завишен холестерол и с тази тема ще се опитам да ви запозная по-по дробно с това какво точно е холестеролът, какви са функциите му, кога е опасен, как се стига до завишаването му и съответно какво да правим като превантивна мярка при проблем с високите му стойности.

1.Какво е холестерол?
Това е липид, бяла восъкоподна, неразтворима във вода, мастна субстанция. Той е жизненонеобходим за нормалното функциониране на организма. Участва в редица метаболитни процеси, включително синтеза на хормони (андрогени и естрогени; кортизол, кортикостероид и др.), жлъчни киселини и витамин D. Основна структурна единица е на клетъчните мембрани.
Около 80% от холестерола се произвежда от организма или по-точно от черния дроб, останалата част се набавя от храната. Този процес се осъществява посредством две ключови системи в кръвта, които включват специфични молекулни комплекси от липиди и протеини. Това са липопротеини с ниска плътност LDL или по известни като лош холестерол и с висока плътност HDL – добър холестерол.

LDL- Липопротеините с ниска плътност доставят холестерола от черния дроб до клетките. Те представляват комплекс от голяма мастна молекула, към която са прикрепени протеини. Този холестерол е наричан „лош“ холестерол, тъй като на неговите високи над нормата стойности се дължи мастното уплътняване на артериите, причина за развитието на много сърдечносъдови заболявания.

HDL- Липопротеини с висока плътност – Те намаляват вероятността от натрупване на LDL и спомагат за изчистването му от кръвта като го насочват към черния дроб. Следователно ако нивата на HDL са много ниски, организмът е предразположен към завишаване на LDL.

2.Причини за висок холестерол
Причините могат да бъдат много и от различен тип.
-Наследственост – Възможно е даден организъм да е генетично предразположен към високия холестерол, но това не значи, че той не може да се регулира с правилна диета, спорт и тн.
-Възраст – С течение на годините е нормално нивата на холестерол в кръвта постепенно да се покачват.
-Хранителните навици- Ако се консумират високи количества животински мазнини, транс мазнини, рафинирани въглехидрати, това би спомогнало за увеличаването на лошия холестерол.
–Вредни навици (алкохол, цигари) – Редовната консумация на алкохол би попречила върху понижаването на LDL и за това хора с високи стойности, трябва да ограничат приема на алкохол. Тютюнопушенето от своя страна има директна връзка с понижаването на добрия холестерол и дори някои проучвания гласят, че рискът от атеросклероза е в пъти по-голям при хора които пушат.
-Недостатъчен прием на вода – Според някои учени като д-р Батманджелидж, обезводняването на организма, спомага повишаването на холестерол. Повишаването на холестерола в кръвта може да е защитна реакция на клетките с която да се противопоставят на осмотичната сила на кръвта, чрез която се отнема още вода през клетъчната мембрана.
Осмозата представлява преминаването на водни молекули от страна с по-висока концентрация към страна с по-ниска концентрация на вода. Холестеролът е един вид естествено „лепи¬ло”, което, изливайки се в отворите на клетъчната мембрана, прави стените на клетката непроходими за водата

3.Какво да правим при висок холестерол?
– На първо място, ограничете приема на хранителни продукти с висок холестерол като тлъсто и мазно месо, жълтъци, черен дроб, трансмазнини и други.
– Ако сте пушач опитайте да спрете или поне да намалите цигарите, защото както казах по нагоре в статията, тютюнопушенето намалява нивата на добрия холестерол HDL, което благоприятства увеличаването на лошия LDL.
– Започнете да спортувате – Тренировките спомагат за намаляването на лошия холестерол в кръвта и за увеличаването на добрия.
Необходимо условие за намаляване на LDL и увеличаване на НDL е балансирана диета и достатъчното време за сън и възстановяване от тренировките. Какво би се случило ако един спортист често претренира, не се храни съобразно натоварванията си и не почива достатъчно? Експериментите и изследванията сочат, че при подобни случаи, организмът реагира с дисбалансиране на хормоналния апарат и с рязко повишаване на холестерола.

4.Допустими стойности на холестерол в кръвта.
Общ – до 5.2
LDL – до 4.0
HDL- над 1.0
Моят съвет към вас е периодично да следите нивата на холестерол в кръвта, да ограничите вредните навици до колкото е възможно, като същевременно се опитате да изградите по-добри хранителни навици. Всеки иска да бъде здрав и в повечето случаи това зависи от нас самите!

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*