КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ТЯЛОТО СИ, АКО ПРЕКАРВАМЕ ДЪЛГИ ЧАСОВЕ ПРЕД КОМПЮТЪР?

20.02.2018 / Блог
КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ТЯЛОТО СИ, АКО ПРЕКАРВАМЕ ДЪЛГИ ЧАСОВЕ ПРЕД КОМПЮТЪР?

Само преди няколко десетилетия, работата на хората е била свързана с много повече физически труд и движение. С течение на годините и развитието на технологиите, които навлизат все повече в нашето ежедневие, нещата се променят.
Много от вас работят работа на бюро и пред компютър. Предполагам знаете , че това крие своите опасности. Както обичам да казвам понякога ‘’Човешкото тяло е създадено да се движи’’ и ‘’Движението е здраве’’.

Ако вашето ежедневие се състои в това да ставате сутрин, да се качвате в колата, да пътувате за работа , след което да прекарвате 8-10 часа зад бюро, като единственото ви движение е от вкъщи до колата, от колата до офиса и после обратно…. Ще ви кажа само че това не е ОК за вас и вашето здраве. С такъв начин на живот могат да се ‘’похвалят’’ милиони хора по света.
И как според вас изглеждат и се чувстват тези хора? В повечето случай те ще са приятно или ‘’неприятно’’ закръглени, най-вече в коремната и седалищната област , много вероятно е да имат гръбначно изкривяване, вследствие на неправилна стойка пред компютъра, атрофирала и отслабена мускулатура, болки в гърба, врата, кръста и ставите, висок холестерол и кръвно налягане. Почти постоянно ще се чувстват без енергия и тонус, а след края на работния ден, се прибират изморени и изцедени като лимон от ‘’тежката’’ работа.

Това което искам да кажа на хора, които са в това положение е, че изход винаги има. Не бих ви посъветвал да напуснете или да смените работа си или нещо от този сорт.Напротив, работете по целеустремено, бъдете мотивирани в работата си и се развивайте, НО не забравяйте, че за да сте по-продуктивни и работоспособни трябва да бъдете в отлично здраве и със силен дух. А за да постигате това е необходимо да го искате . Няма как да очаквате промяна, ако сами не промените нещо!

Ако сте човек, който работи зад бюро и по цял ден е наведен пред компютъра, ако ви липсва движение, ако чувствате преумора, нямате сила и тонус, ако искате да се радвате на живота си в добро здраве и силен дух, НАПРАВЕТЕ ТАЗИ ПРОМЯНА!

Давам ви няколко съвета, как да започнете:

1. Започнете да посещавате фитнес зала преди или след работа – Може да ви се струва много страшно и трудно да го включите в графика си, но определено не е невъзможно, стига човек да е достатъчно мотивиран за промяна. Така ще заздравите и укрепите мускулите си, болките в гърба и кръста ще отшумяват, ще си оправите стойката, ще имате повече тонус, ще сваляте излишни килограми и тн.
В работата си съм се сблъсквал с хора, които работят по цял ден пред компютър, крайно обездвижени с различни болежки и проблеми и съм изключително щастлив когато успявам да помогна да преодолеят проблемите си!
Доста хора успяват да съчетаят работа и тренировки, можеш и ТИ!

2. Движете се повече – На всеки час прекаран пред компютъра, ставайте да се разтъпчете за няколко минути . Така ще поддържате сърдечния ритъм малко по-висок, също така ще раздвижвате кръвта в тялото си.

3. Изправете стойката си – Важно е като седите да се уверите, че го правите по най-подходящия за гръбнака ви начин. Гръбначните изкривявания и болки в тази област са вследствие на неправилна стойка и прекаленото обездвижване. Гръбнакът трябва да запази своята естествена ориентация. Това означава, че горната и долната част на гърба трябва да бъдат залепени за облегалката на стола. Раменете трябва да бъдат отпуснати, а горната част на ръцете (от раменете до лактите) – покрай тялото.

4. Спрете да ядете ‘’junk foods’’- Забравете за бързите закуски и обяди с доставка от ‘’KFC’’ или ‘’Mcdonalds’’. Тялото ви няма нужда от тази храна, която е абсолютно ‘’бедна’’ на полезни хранителни вещества и е богата на ‘’празни’’ калории, транс мазнини и всякакви други опасни и вредни за здравето вещества. С този начин на хранене и с липсата на достатъчно движение, най-вероятно ще страдате от сериозно затлъстяване, ще завишите холестерола си и рискувате да развиете заболявания като диабет и други. Приготвяйте си храната от вкъщи. Така ще можете да се храните по-здравословно, вие сами ще си определяте менюто и също така ще ви излиза доста по-евтино.

Ще цитирам един голям автор, мотиватор и предприемач – Джим Рон – ‘’Грижете се за тялото си, защото това е единственото място в което ще трябва да живеете’’

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*