ЗАЩО ТРЕНИРОВКАТА В ПЛАНИНАТА Е ПОЛЕЗНА ЗА НАС?

14.03.2018 / Блог
ЗАЩО ТРЕНИРОВКАТА В ПЛАНИНАТА Е ПОЛЕЗНА ЗА НАС?

ЗАЩО ТРЕНИРОВКАТА В ПЛАНИНАТА Е ПОЛЕЗНА ЗА НАС?

Тези от вас, които ме познават добре, знаят, че аз съм голям природолюбител. Обичам природата и често правя планински преходи и дори тренировки на открито.

Прекарвайки време сред природата, без значение дали правите упражнения, крос или преход, вие натоварвате тялото си в среда много по-различна от фитнес залата. Това от своя страна би повлияло много благоприятно на вас и организмът ви като цяло.

Когато тренирате на място доста над морското равнище, атмосферното налягане е по-ниско и въздухът не навлиза толкова лесно в кръвообращението, заради което се налага тялото да работи по-усилено. С течение на времето то произвежда повече червени кръвни телца, за да компенсира недостига на кислород. Тези клетки пренасят кислорода и това се отразява положително върху физическата форма.
Тренировките при висока надморска височина подобряват значително спортната форма и много състезатели правят лагери в спортни бази високо в планините. Най-известната спортна база у нас е ‘’Белмекен’’ на 2050м. надморска височина.

Ето няколко причини поради, които активната физическа дейност на открито в планината би била полезна за вас:

1. Намалява кръвното налягане – според изследвания, помагат на хора с проблеми с високо кръвно.

2. Намалява стреса – Само чувството, че си се откъснал от сивото ежедневие, че си далеч от хора, проблеми, коли,задръствания и мръсен въздух и че си на място, където може да си в пълна хармония със себе си е достатъчно да те накара да се чувстваш много по-спокоен и да забравиш за всички проблеми и грижи.

3. Помага при безсъние – Натоварванията на чист въздух, помагат за подобряването качеството на съня.

4. Слънцето – Когато тренирате на открито, можете да се насладите и на ползите от слънцето. Свежият въздух и естествената светлина осигуряват повече енергия за ума и тялото. Слънчевите лъчи осигурява витамин D.

5. Ще изградите по-добра връзка с природата. Ние имаме нужда от нея, за да се чувстваме по-здрави, жизнени и силни, защото все пак сме част от природата.

За тези от вас, които рядко излизате от големия град, за тези, които никога не са тренирали сред природата на открито или дори не са правили преход в планината , ще ви кажа само опитайте! Сами или организирайки се с приятели в добра компания, това би било едно невероятно изживяване.Ще е нещо ново за вас, което може да ви донесе много заряд, тонус, енергия и здраве!

Да бъдете активни в планината и сред природата, може да бъде от изключителна полза за вас. Така ще съчетаете доброто физическо натоварване с изграждането на по-силна връзка с природата, като сте в пряк контакт с нея, наслаждавайки се на красотата и в най-естествен вид.

Живейте пълноценно, спортувайте, обичайте природата и я пазете, защото имаме нужда от нея!

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*