Захарта – Сладката отрова

13.03.2018 / Блог
Захарта – Сладката отрова

ЗАХАРТА – СЛАДКАТА ОТРОВА

В днешно време, захарта влиза в менюто на почти всеки човек по света, осъзнато или не. Тя е сладка и подобрява вкуса на много храни. Ако сте един от хората, които са се опитвали да намалят консумацията на захар, навярно знаете колко трудно може да бъде това. Консумацията на продукти със захар води до пристрастяване, тъй като при прием се отделят високи нива на допамин – хормон на щастието. Колкото повече такива продукти консумираме, толкова повече се пристрастяваме към тях!

В научните и медицинските кръгове почти няма разногласия по въпроса, че тя е токсин от най-висша класа, най-сладката, смъртоносна в много отношения отрова.
Захарта влиза в състава на голяма част от създадените от човека хранителни продукти- от зърнената закуска и плодовия йогурт, до колбасите и пшеничния хляб, кетчупа, маринатите, салатните дресинги и безалкохолни напитки и много други.

Захарта се прави от рафинирана захарна тръстика и захарно цвекло и в този процес се получават добре познатите ни кристали, а витамините и минералите, съдържащи се във фибрите на растенията се премахват. Резултатът е чист, рафиниран въглехидрат, превърнал се в проклятието на съвременното общество, отговорен за рязкото покачване на инсулина, което допринася и за натрупването на мазнини.
С времето вашите инсулинови рецептори може да се изтощят и това да доведе до диабет. Консумацията на захар може да докара до внезапен прилив на енергия и също така до внезапен спад на тази енергия, до промяна на настроенията и продуктивността ви през деня.
Консумацията на прекалено много захар увеличава риска от смърт, вследствие на сърдечно заболяване, дори и да не сте с наднормено тегло.

Според проучване на Харвардският университет в което учените прегледали данните за над 40 000 души, взети в продължение на 15 години, отчитайки възрастта, пола, физическата активност, хранителните навици и индекса на телесната маса на участниците, те открили, че при онези при, които захарта съставлявала 25% или повече от ежедневния прием на калории, били над два пъти по застрашени от сърдечно заболяване, отколкото онези, чиято диета включвала под 10% добавена захар.

Реално човешкият организъм няма нужда от захар. Този продукт се използва в хранителната индустрия само и единствено с цел печалба!

Според Министерство на земеделието на САЩ, средният американец, консумира около 30кг. захар годишно. За сравнение, консумацията на най-старият познат за нас подсладител- меда, е само половин килограм годишно. Меда е натуралният и алтернативен вариант на захарта. Произведен от пчелите, медът съдържа поразителен брой антиоксиданти, минерали (включително желязо, цинк, калий, калций, фосфор, магнезий и селен) и витамини (Б6, тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина и ниацин). Той спомага за неутрализиране на свободните радикали и действа като пребиотик за подхранване и подръжка на добрата чревна микрофлора.

Захарта е основен виновник за затлъстяването на населението на Земята. Тя е скрита в толкова много от храните, които консумираме всеки ден. Ето защо е важно да погледнете етикетите на храните, които консумирате. Тя може да се крие под много различни имена като фруктоза, лактоза, захароза, малтоза, глюкоза и декстроза.

Тъй като може да е трудно да изключим напълно захарта от менюто си, най- малкото, което може да направим е да сведем консумацията на продукти съдържащи захар до минимум и да изберем естествени алтернативи. Приемайте плодова захар, като консумирате плодове или хапвайте мед. По този начин можете да задоволите желанието си за сладко, като същевременно си набавяте и хранителни вещества от, които тялото ви има нужда.

Спокойно може да класифицираме захарта като сладката отрова, която бавно ни уврежда и убива.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*